Polscy naukowcy w swoich badaniach, opublikowanych w czasopiśmie Nutrients [1], jednoznacznie wykazali, że mleko mamy po roku czasu nie zamienia się w magiczny sposób w wodę i nie traci wartości odżywczej.

W badaniu wzięło udział 137 wolontariuszek, które zostały podzielone na 4 grupy: mamy karmiące krócej niż 12 miesięcy, 12-18 miesięcy, 18-24 miesiące i powyżej 24 miesięcy. Badania wykazały, że zawartość tłuszczy i białek a także wartość energetyczna mleka matek karmiących piersią przez okres dłuższy niż 1 rok, znacznie wzrosła, w porównaniu z mlekiem kobiet karmiących piersią do 12 miesięcy.

W grupie matek karmiących piersią od ponad 2 lat, stężenia tłuszczu i białka były najwyższe w porównaniu do innych analizowanych grup. Jest to prawdopodobnie związane z dostosowaniem składu mleka do zwiększonego zapotrzebowania na energię intensywnie rosnącego dziecka. Stężenie tłuszczu i białka wzrasta w ciągu 2 pierwszych lat, po czym stabilizuje się na stałym poziomie, chociaż jest to skorelowane z ilością karmień na tym etapie.

Co ciekawe, odwrotne zależności stwierdzono w przypadku węglowodanów. Zawartość węglowodanów w mleku spada z czasem. Wynika z tego, że źródłem kalorii w mleku produkowanym dla starszych dzieci jest głównie tłuszcz, podczas gdy węglowodany odgrywają większą rolę w odżywianiu niemowląt we wczesnym okresie życia. [1].

Podobne wyniki pojawiały się już wcześniej. W 2012 pojawił się artykuł, w którym wykazano, że mleko produkowane powyżej 1 roku karmienia jest wyjątkowo bogate w tłuszcz i ma wyższą wartość energetyczną niż mleko wyprodukowane w ciągu pierwszych 6 miesięcy laktacji. [2] Z kolei w 2016 opublikowano wyniki badań, które wykazały, iż ludzkie mleko w drugim roku po porodzie zawiera znacznie wyższe stężenia czynników aktywnych, takich jak: laktoferyna, lizozym i immunoglobulina A. Zaobserwowano natomiast niższe stężenia cynku i wapnia. [3]

 

 

Warto podkreślić, że z różnych badań wynika, iż karmienie piersią zapewnia ochronę przed zapadaniem na choroby zakaźne także w drugim roku życia dziecka i zapobiega połowie zgonów spowodowanych przez infekcje u dzieci w wieku 6-23 miesięcy. Długość karmienia ma także wpływ na zdrowie mamy. Karmienie piersią kontynuowane do wieku 2 lat i dłużej chroni kobiety przed rakiem piersi.

Badania pokazują także, że długie karmienie piersią jest bardziej powszechne wśród dobrze wykształconych, lepiej sytuowanych matek, co wiąże się z większą świadomością znaczenia żywienia w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka. [4-6]

 

Źródła:

  1. Czosnykowska-Łukacka, M.; Kr, B. 2018. Breast Milk Macronutrient Components in Prolonged Lactationts. Nutrients 10:1–15. doi:10.3390/nu10121893.
  2. Perrin, M.T.; Fogleman A.D.; Newburg, D.S.; Allen, J.C. 2017. Original Article A longitudinal study of human milk composition in the second year postpartum : implications for human milk banking. Maternal & Child Nutrition 13:1–12. doi:10.1111/mcn.12239.
  3. Lubetzky, R.; Zaidenberg-Israeli, G.; Mimouni, F.B.; Dollberg, S.; Shimoni, E.; Ungar, Y.; Mandel, D. 2012. Human milk fatty acids profile changes during prolonged lactation: A cross-sectional study. Isr. Med. Assoc. J. 14:7–10.
  4. Victora, C.G.; Bahl, R.; Barros, A.J.; França, G.V.; Horton, S.; Krasevec, J.; Murch, S.; Sankar, M.J.; Walker, N.; Rollins, N.C.; et al. 2016. Breastfeeding in the 21st century: Epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 387:475–490.
  5. Gura, T. 2014. Nature’s first functional food. Science 45:747–749.
  6. Dettwyler, K.A. 1995. A time to wean: The hominid blueprint for the natural age of weaning in modern human populations. In Breastfeeding: Biocultural Perspectives; Macadam, P.S., Dettwyller, K.A., Eds.; Walter de Gruyter Inc.: New York, NY, USA; pp. 39–73.