Dziś kolejny tekst inspirowany doniesieniami z V Kongresu Europejskiego Towarzystwa Banków Mleka.
Myślę, że temat na czasie, bo dotyczący właściwości przeciwwirusowych mleka kobiecego. Szczególnie praktyczny zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym 😉
Oksysterole, to związki będące pochodnymi cholesterolu. Wśród nich 25-hydroksycholesterol (25OHC) i 27-hydroksycholesterol (27OHC) charakteryzują się szczególnie szeroką aktywnością przeciwwirusową i są obecnie rozważane jako związki zaangażowane we wrodzoną odpowiedź immunologiczną organizmu przeciwko wirusom. Pomimo pojawiających się doniesień odnośnie roli tych steroli we wrodzonej obronie przeciwwirusowej do tej pory nie było potwierdzenia, czy są one obecne ludzkim mleku.
Okazuje się, że są! Badaczom udało się zidentyfikować je w mleku ludzkim i potwierdzić ich silne właściwości przeciwwirusowe. Dodatkowo, szczególnie dużo jest ich w siarze. Wraz z mlekiem mamy przenikają do organizmu dziecka, budując jego odporność, już od pierwszych dni życia.
Naukowcy zbadali działanie tych związków na bardzo popularne i nielubiane przez wszystkich rotawirusy, a także na rinowirusy – głównych winowajców jesienno-zimowych przeziębień. Stwierdzili, że zidentyfikowane przez nich związki świetnie radzą sobie ze zwalczaniem tych wirusów.
Te wiadomości potwierdzają to o czym pisałyśmy już wielokrotnie, że mleko mamy dla dziecka w chorobie, to coś więcej niż pokarm, to także lekarstwo. Również przypadku infekcji jelitowych:
Źródła:
Civra A., Leoni V., Caccia C., Sottemano S., Tonetto P., Coscia A., Peila C., Moro G.E., Gaglioti P., Bertino E., Poli G., Lembo D. 2019. Antiviral Properties Of Human Colostrum: Identification Of New Active Components. 5th International Congress European Milk Bank Association (EMBA).
Civra, A., Francese, R., Gamba, P., Testa, G., Cagno, V., Poli, G., & Lembo, D. 2018. 25-Hydroxycholesterol and 27-hydroxycholesterol inhibit human rotavirus infection by sequestering viral particles into late endosomes. Redox Biology, 19: 318–330.